top of page

Зародження Основ: ким були засновники видавництва?


1992 рік. Українська держава щойно почала розбудовувати незалежність — затверджуються державні символи, встановлюються дипломатичні відносини з іншими країнами. На тлі економічного шоку та соціально-політичних викликів трансформуються як державні інституції, так і саме суспільство. 


Того ж року в Україні з’являються «Основи» — одне з перших видавництв, де українською мовою переклали низку важливих і сучасних підручників з економіки, історії та філософії. Видавництво змогло відповісти на візійний запит українського суспільства, яке потребувало нових поглядів і думок — та  отримало можливість читати якісно перекладену світову класику, знакові праці та наукові видання зі сфери гуманітаристики.

Засновники видавництва вірили в те, що книжки здатні трансформувати суспільство і зробити їх доступними для української аудиторії — поза сумнівом, одне з найважливіших завдань для української інтелігенції.

І сьогодні хочемо нагадати вам про тих, завдяки кому така амбітна ціль була досягнута — Соломію Павличко та Богдана Кравченка, які доклали всіх зусиль, щоб розвивати в Україні якісно нову інтелектуальну основу — та створили видавництво, де це стало можливим.




Соломія Павличко (1958-1999) — літературознавиця, науковиця, перекладачка, публіцистка, авторка праць з теорії літератури та фемінізму. Очолювала редакційну раду видавництва та формувала видавничу політику «Основ».

Була докторкою філологічних наук, а її праця «Дискурс модернізму в українській літературі» стала дійсно знаковою та отримала відгук і в академічному середовищі, і серед широкого кола читачів.


У цій роботі парадигма модерністського дискурсу розглядається на прикладі художньої та критичної творчості українських авторок та авторів, літературних груп та їх представників — від 1898 року і до 70-х років XX століття. 


Першою в сучасній Україні заговорила про фемінізм в науковому плані, була дослідницею історії фемінізму та започаткувала в Україні видання феміністичної літератури. Серед найвідоміших видань на цю тематику — збірка «Фемінізм: статті, дослідження, бесіди та інтерв’ю».


Вихована в родині високої поетичної культури, вона мала сміливість вступати в полеміку з традиційними поглядами на мистецький поступ і на сьогоднішні художні цінності; її вабило непізнане. Постійною рисою її творчості було бажання вивести літературу та літературознавчий аналіз на філософську площину, глянути на мистецьку Європу очима європейської українки, змакетувати завтрашній день літератури

— Лесь Танюк, режисер театру і кіно, театральний критик, шістдесятник, Голова Комісії ВР України з питань культури та духовного відродження (1990 – 1994).

*зі статті «Соломія Павличко – її вабило непізнане» 15.12.2023 р., інтернет-видання Український інтерес




Богдан Кравченко — канадський політолог українського походження, доктор суспільних наук, колишній директор Канадського інституту українських студій. Був активістом українського студентського та багатокультурного рухів у Канаді в 1960-1970-х роках, зокрема головою Спілки українського студенства Канади (СУСК) в ті роки. Автор праць з політології, теорії державного управління, економічної та політичної історії України ХХ ст. Брав участь у розробці низки законодавчих актів України у 1990-х років.


Після проголошення незалежності переїхав до України та не менш активно долучався до розбудови державних процесів: був засновником та директором Інституту державного управління і самоврядування при Кабінеті Міністрів України; у 1995 році став проректором Академії державного управління при Президентові України, з 1996 року — керував програмою магістерської підготовки в Національному університеті «Києво-Могилянська академія», де став почесним професором. 


Це було щось абсолютно неймовірне: українською мовою в українських перекладах почала виходити класика! Це ж 1992 рік, економічна руїна, видавництва банкрутують, нічого не виходить, книжковий голод — і тут раптом видавництво, яке видає класику, видає історію дипломатії!

— Віра Агеєва, літературознавиця, літературна критикиня, гендерна дослідниця.

*з випуску «Соломія Павличко: подолання страху польоту» ютуб-проєкту «Шалені авторки»


Подружжя Соломії та Богдана сформувало «Основи» такими, якими ми їх знаємо: видавництвом, яке завжди ставить перед собою амбітну мету — у просвіті, формуванні смаку та інтелектуального запиту. Продовжувати цей шлях — почесно та важливо для всієї команди.




80 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page